Gå til indhold
image

Stort engagement til BL's kredskonference

Oprettet:  08-04-2017

130 aktive og engagerede beboerdemokrater deltog i årets BL kredskonference om byer for alle, hvor spændende oplæg blev præsenteret efterfulgt af gruppearbejde og debat.

BL's 1 kreds afholdt i weekenden den 18.-19. marts sin årlige kredskonference på Konventum, LO-skolens konferencecenter i Helsingør. Deltagerne var kredsrepræsentanter fra boligorganisationerne i København og Frederiksberg. I konferencen deltog 18 beboerdemokrater fra Lejerbo København.

 

Byer for alle – hvilken rolle vil de almene boliger spille i fællesskabet og i fremtidens byer i København og på Frederiksberg? Det var hovedspørgsmålet, som deltagerne skulle forsøge at kaste lys over på konferencen.


Inspirerende og tankevækkende oplæg


Inspirerende og tankevækkende oplæg blev præsenteret i løbet af lørdagen. De dannede afsæt for den efterfølgende debat, der blev ledet af journalist Lasse Sjørslev fra TV2  News.


Første oplægsholder var Bent Madsen, administrerende direktør i BL, der gav en status for den boligpolitiske situation, som den er lige nu. 


Tendensen er at folk flytter fra land til by, hvor den økonomiske vækst og mulighederne er størst. København vokser med 1000 nye borgere om måneden, og de mange nye tilflyttere skal have et sted at bo. 


Det er dyrt at bo i København, og netop derfor er det vigtigt at den almene sektor byder sig til med sine unikke boligkoncepter, der kan sikre at alle har råd til at bo i byen og dermed kan almene boliger være en del af løsningen, når kommunen oplever efterspørgsel på billige boliger. Almene boliger kan være med til at sikre mangfoldighed og social sammenhængskraft i byen, lød det fra Bent Madsen.Pernille Høxbro, socialudvalgsformand på Frederiksberg, delte ud af sine erfaringer


Socialudvalgsformand på Frederiksberg Pernille Høxbro (K) fortalte om kommunens erfaringer og handlemåder med nuværende og fremtidige indsatser på bolig- og socialområdet. Hun foldede planerne for Frederiksbergs nye Venligboligplus- koncept ud, som skal give studerende og flygtninge tag over hovedet. Der er tale om deleboliger, hvor to studerende eller to flygtninge deler en bolig og hvor huslejen kan holdes på 2.500 kr. om måneden til hver lejer. 


På Frederiksberg har man endvidere nedsat et husvildeudvalg, hvis mål er at hjælpe især unge hjemløse med individuelle programmer, så de kommer væk fra gaden og ind i egen bolig.

Socialborgmester Jesper Christensen, som er født og opvokset i Tingbjerg, hvor han stadig bor, gav deltagerne indblik i det politiske arbejde for at skabe en by, hvor alle kan være med.

De to lokalpolitikere fremhævede det som positivt at den nye planlov fastholder at kommunen kan kræve op til 25 pct. almene boliger i nye boligområder. Det er med til at sikre mangfoldig i København og en by for alle.


Dialog og workshops er vigtige mål for konferencenKredsformand Camilla Hegnborg satte sit præg på debatten

Efterfølgende fik beboerdemokraterne mulighed for at stille spørgsmål og drøfte nogle af de ideer, som var fremkommet under debatten. 


Og beboerdemokraternes engagement kom for alvor til udtryk på eftermiddagens workshops, hvor de trak i arbejdstøjet og gjorde sig tanker om byer for alle fra mange forskellige vinkler. 


Der var i alt 6 workshop som satte fokus på specifikke emner: Beboerklagenævnet i København og på Frederiksberg, beboerdemokratiets roller og kompetencer – også i forhold til ny lovgivning, udviklingen i udsatte boligområder i København og på Frederiksberg, ventelisternes fremtid og de almene boligorganisationers effektiviseringsopgave.


Gruppearbejdet varede frem til klokken 17, hvorefter det var tid til at rede håret, inden der var buffet og hyggeligt samvær i konferencecentrets restaurant.


Er der en vilje. er der en vej

Søndagens program startede med morgensang i Damgårdssalen. Herefter holdt højskolelærer og forfatter Niels Ole Frederiksen med stor humor og fortælleglæde et foredrag med titlen ”Er der en vilje, er der en vej”.

Niels Ole Frederiksen er født i den funktionærbolig, som hører til det nu nedlagte Horsens Statsfængsel, hvor hans far var inspektør. Under opvæksten lærte han nogle af fængslets fanger at kende bl.a. den berømte pengeskabstyv Carl August Lorentzen, der besad store kreative evner og hvis opfindsomhed ingen grænser kendte, når det gjaldt om at finde egnede flugtveje ud af fængslet. Det var en sensation, som gav genlyd over hele Danmark, da det i julen 1949 lykkedes ham at flygte fra fængslet via en underjordisk tunnel som han selv havde gravet.


Med sit nærvær og sin friske fortællestil lykkedes det Niels Ole Frederiksen at fange konferencedeltagernes opmærksomhed med sin personlige beretning, som appellerede til både alvor og latter – og gav et interessant indblik i en verden, som de færreste af os kender til.


Opsamling og socialt samvær som afslutning på konferencenDamgårdssalen, der er udsmykket med mange smukke malerier, dannede ramme om konferencen

Efter en kaffepause var det tid til opsamling og evaluering af konferencen. Der var blandt konferencedeltagerne bred enighed om at konferencen havde været spændende og med mange indspark til det videre beboerdemokratiske arbejde hjemme i de enkelte afdelinger.


Kredsformand Camilla Hegnsborg sluttede konferencen med at takke for det fine fremmøde og det store engagement som deltagerne havde udvist under hele konferencen.


Så var der frokost og tid til at netværke, inden konferencen sluttede klokken 13.


Links til materiale anvendt i de 6 workshops kan for øvrigt findes på Bl’s hjemmeside under menupunktet ”BL lokal - materiale fra møder”.


Tekst og foto af Karen VistesenKommentarer

Påkrævet felter
Skriv det som står på billedet
<januar 2018>
mationtofr
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Kontakt webmasteren

Du er altid velkommen til at kontakte Lejerbo Københavns hjemmeside.

Har du forslag til artikler, nyt om navne, ting til vores kalender eller andet, der kan tænkes at have interesse for hjemmesiden, så skriv til kbh@lejerbo.dk eller kontakt webredaktør Karen Vistesen på journalist@karenvistesen.dk

Læs mere om hjemmesiden

Nyheder fra Lejerbo

Region
Hovedstadsregion
Gl. Køge Landevej 26
2500 Valby
Tlf. 70121310
Genveje
Lejerbo