Gå til indhold
image

Signalhuset hitter hos udenlandske studerende

Oprettet:  16-04-2016

Lejerbo Københavns høje flotte kollegiebygning Signalhuset i Ørestaden på Amager er et populært sted at bo for udenlandske studerende, der har taget turen til Danmark for at læse.

Det 10-etagers høje Signalhus ligger skråt over for indkøbscentret Fields på Arne Jacobsens Allé i Ørestaden og er med sin facade i forskellige farver et friskt pust, der skiller sig ud mellem de andre høje bygninger i beton, glas og stål, som skyder op i den nye bydel på Amager.

Signalhuset blev opført i 2006 og har sit navn efter en tidligere signalpost på stedet, der fungerede ved militærets artilleriøvelser, dengang da store dele af Amager blev brugt som skydeterræn.

Bygningen indeholder 288 ungdomsboliger og er designet efter et nyt koncept, hvor fire studerende deler en lejlighed. De har hver deres værelse og er fælles om et stort køkken/alrum og to badeværelser, og det giver tit nogle hyggelige bofællesskaber.

De passer på Signalhuset

Anders Kragsaa og Lasse Troelsen, der er henholdsvis varmemester og gårdmand på stedet, klarer driften af campus Signalhuset. 

På en kølig men klar solskinsdag viser de hjemmesidens udsendte rundt på kollegiet, så man kan se de lækkert indrettede boliger og få en fornemmelse af, hvordan ungdomsliv i Ørestaden kan forme sig. 

Alle lejlighederne har udgang til en svalegang og især fra kollegiets øverste etager er der en fantastisk udsigt udover hele København.

Postkasserne i opgangen bærer mange forskellige fremmedartede navne, som taler deres tydelige sprog om hvem der bor på kollegiet.

- Langt størsteparten af beboere i Signalhuset er udenlandske studerende, og de kommer fra hele verden så som Canada, USA, Ecuador og sågar helt fra Australien. De eneste steder der ikke er repræsenteret i huset, er Falklandsøerne, Fiji og Ærø, siger Anders Kragsaa og Lasse Troelsen, der har stået for driften i Signalhuset igennem 6 år. Deres arbejdsfelt spænder vidt og kræver mange forskellige kompetencer.

- Vores opgaver omfatter primært vedligeholdelse og renholdelse af udearealerne og beboerservice i form af mindre reparationer. Herudover er der administrative opgaver, rekvirering af håndværkede osv. og ikke mindst, kontakten og samarbejdet med Lejerbos udlejningsafdeling om ind- og udflytning, for dem har vi rigtig mange af i Signalhuset, siger Anders Kragsaa og Lasse Troelsen, der er glade for deres arbejdsplads i Signalhuset.

Ifølge Lejerbos udlejningsafdeling er fordelingen mellem danske og udenlandske beboere i Signalhuset, sådan at 70 pct. er udenlandske studerende og 30 pct. er danske studerende.

- Vi har indgået aftaler med universiteterne om, at de har faste boliger på kollegiet. Vi ved derfor, at nogle af universiteter kun indsætter henholdsvis udenlandske eller danske studerende. Det er ikke de studerende, der enkeltvis finder Signalhuset, men det er via universiteterne, de når frem til os, siger Lejerbos udlejningschef Helle Jørgensen.

Kollegiet ligner lidt en familie


I en af kollegielejlighederne står denne eftermiddag, hvor hjemmesiden er på besøg, to kvindelige beboere side om side i køkkenet, mens de laver mad, snakker sammen og griner.

- Når man kommer til Danmark for at studere, begynder man på et nyt kapitel, og man er lidt usikker på det hele. Så er det dejligt at kunne sætte sig ned i et fælleskøkken og tale med andre, når man kommer hjem til kollegiet om aftenen. Det er lidt ligesom at have en familie at komme hjem til, siger 21-årige Jayne, som er rejst fra Hong Kong til København for at læse et halvt år ved Sociologistudiet på Københavns Universitet. Og hendes bofælle, Kai Yee Wong, supplerer ved at tilføje:

- Det er rart og hyggeligt, at vi kan lave mad og spise sammen i fælleskøkkenet. Boligforholdene i Danmark er virkelig fine og her er så rent og pænt. Der er også meget bedre plads i lejlighederne end jeg kender fra boligerne i Asien, hvor jeg kommer fra. Og så er det fantastisk at man via metroen kan nå Københavns centrum på få minutter og samtidig have flot natur lige udenfor døren.

Beboerdemokratiet lever 

Signalhuset har en afdelingsbestyrelse, som sikrer at beboerdemokratiet bliver holdt i hævd, og bestyrelsen står også bag faste årlige aktiviteter, som er med til at styrke det sociale liv i afdelingen.

- Vi holder en introfest for nye studerende og en grillfest om sommeren. Vi bruger også vores fælleslokale i stue-etagen meget. Det er et oplagt sted at tage hen for at deltage i kollegiets sociale liv og mødes med beboerne fra de andre lejligheder, siger næstformand i afdelingsbestyrelsen, Rune Petersen, der har boet i afdelingen i 2 år og til daglig læser digitale medier og design på universitetet.

- Jeg synes, vi har et rigtig godt fællesskab på kollegiet, og jeg er selv glad for at bo her. Det er superfedt at bo sammen med unge fra hele verden Og selv om her bor mange forskellige nationaliteter så oplever jeg ikke at der er grupperinger som isolerer sig.

- Folk er gode til at tale sammen og når du bor på kollegium lærer du nogle ting om at tage ansvar og samarbejde med andre. Det er vigtigt, inden man skal ud på en arbejdsplads og når man senere skal opbygge sit helt eget hjem. 

Der er dog et minus ved Signalhuset og det er at de udenlandske studerende ofte kun er her et semester og det betyder, at man skal sige farvel til dem efter et halvt år, og det er hårdt, fordi man knytter tætte bånd. Men bortset fra det, så er Signalhuset et alle tiders sted at bo, siger Rune Petersen.

Tekst og foto af Karen VistesenKommentarer

Påkrævet felter
Skriv det som står på billedet
<januar 2018>
mationtofr
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Kontakt webmasteren

Du er altid velkommen til at kontakte Lejerbo Københavns hjemmeside.

Har du forslag til artikler, nyt om navne, ting til vores kalender eller andet, der kan tænkes at have interesse for hjemmesiden, så skriv til kbh@lejerbo.dk eller kontakt webredaktør Karen Vistesen på journalist@karenvistesen.dk

Læs mere om hjemmesiden

Nyheder fra Lejerbo

Region
Hovedstadsregion
Gl. Køge Landevej 26
2500 Valby
Tlf. 70121310
Genveje
Lejerbo