Gå til indhold
image

Kvindegruppe gør en forskel i Den Grønne Trekant

Oprettet:  04-03-2016

I Den Grønne Trekant på Nørrebro arbejder Helhedsplanen sammen med den lokale sundhedspleje om at øge sundheden for kvarterets udsatte mødre og deres små børn. Det sker gennem sundhedsplejens kvindegruppe, der er blevet en stor succes.

Sundhedsplejens kvindegruppe er et tilbud til bl.a. udsatte mødre med anden etnisk baggrund end dansk, som har sprogbarriere og som er usikre på hvilke forventninger samfundet har til dem som forældre og deres børns opvækst.

I gruppen har de muligheden for at tale med sundhedsplejerskerne og blive en del af et fællesskab med andre mødre.

De deltagende kvinder mødes en gang om ugen i Lejerbos beboerhus i Vermundsgade, og stemningen er rigtig fin. I det store mødelokale på første sal er sækkepuder, madrasser og legetøj kommet frem. 

På gulvet sidder sundhedsplejerskerne sammen med kvinder og børn. Til stede i lokalet er også en boligsocial medarbejder, og der snakkes på kryds og tværs. I legeområdet kan de lidt større børn kravle rundt, tegne med tuscher eller lege med træklodser. 

- Jeg kommer i gruppen næsten hver uge, når sundhedsplejerskerne er her. Jeg synes, det er rart at jeg kan tale med dem om børn og børneopdragelse. Vi snakker også om, hvad der skal ske, når de skal i skole, siger en kvinde, der er fra Albanien. Og hun fortsætter:

- Jeg synes også, det er rart at jeg kan snakke med andre kvinder, der måske er i samme situation som mig. Det kan lyde simpelt, men bare det at nogen lytter, betyder rigtig meget for mig, siger hun.

Hendes kommentar er en af mange positive tilbagemeldinger, som denne formiddag lyder fra kvinderne, der er kommet for at deltage i sundhedsplejens kvindegruppe. Deres udtalelser er den bedste reklame for at kvindegruppen har ramt plet hos sin målgruppe.

Teamwork: Tidlig forebyggende indsats giver resultater

Signe Borgwardt, Anita Hyldal og Jane Engborg står i spisen for sundhedplejens kvindegruppe

Kvindegruppen har været i gang i fire år og den blev dannet ud at et tæt samarbejde mellem Lejerbo Københavns Helhedsplan for Aldersrogade  og Sundhedsplejen for Nørrebro/Bispebjerg. 

Målet med indsatsen er at give en håndsrækning til udsatte børnefamilier, så deres små børn får den bedst mulige start på livet. Alle ved, at de første år er helt centrale for børns udvikling og for hvordan de generelt klarer sig i livet. Nyere forskning peger på at hvis man vil forebygge at unge får en kriminel løbebane, skal man sætte ind, mens børnene er helt små.

Sundhedsplejerskerne Signe Borgwardt og Jane Engborg arbejder fast i projektet. De oplever at der er mange fordele ved en kvindegruppe.

- Når vi kommer på hjemmebesøg ser vi at mødre med anden etnisk baggrund end dansk er gode til at drage omsorg for deres børn i den første tid, herefter bliver de lidt usikre og det giver god mening at komme i en gruppe og få råd og vejledning, da kontakten med sundhedsplejen fra børnene er ca. 8 måneder ikke er så hyppig. Mange spørgsmål går på børneopdragelsen og usikkerhed omkring dette, siger de.

Møderne holdes hver torsdag fra kl. 10- 12

Kvindegruppen er åben for alle kvarterets kvinder med børn i alderen 0-5 år, men det er fortrinsvis kvinder med anden etnisk baggrund end dansk som kommer. Nogen af dem taler dansk, mens andre ikke gør. De sprog der tales mest i gruppen er arabisk, somali og urdo. Der er altid tolke til stede ved møderne, men kvinderne er også gode til at hjælpe hinanden med at oversætte.

Udover at få rådgivning til sundhedspleje, er der til møderne ofte knyttet et tema, som kvinderne selv er med til at bestemme. Det kan handle om hvordan man f.eks. stimulerer barnets sprog og motorik eller om tandpleje, vaccination, førstehjælp og meget andet.  

Styrker integration og socialt liv i boligafdeling

Anita Hyldal, familiekoordinator i Lejerbo Københavns Helhedsplan ”Aldersrogade – Vores kvarter”, fortæller at samarbejde med sundhedsplejen foregår på den måde, at det er sundhedsplejerskerne som via deres hjemmebesøg skaber kontakt til kvinderne og får dem til at komme. 

Det er sundhedsplejerskerne, der står for den sundhedsfaglige rådgivning af kvinderne, mens hun er med i gruppen for at inddrage kvinderne i det øvrige liv i og udenfor boligområdet.

- Sundhedsplejens kvindegruppe er blevet en rigtig stor succes. Vi kan se, at det her projekt hjælper kvinderne til at danne netværk på tværs af kulturforskelle og sprogbarriere. Gruppen styrker deres selvværd og livsglæde, så de også begynder at deltage i andre aktiviteter i området. 

Nu kommer de for eksempel til motion, og de deltager i forskellige ting med deres børn. Desuden ser vi kvinderne, der har deltaget i gruppen, også tager initiativ til selv at starte frivillige aktiviteter og deltager mere aktivt i boligafdelingens sociale liv.

På den måde er kvindegruppen både et sundhedsfremmende tiltag og et sted, hvor der sker aktivt medborgerskab til glæde for boligområdet og det omkringliggende samfund, siger Anita Hyldal.

Seneste opgørelse fra Helhedsplanens sekretariat i Vermundsgade viser, at sundhedsplejens kvindegruppe har været i kontakt med over 80 kvinder i løbet af de sidste to år. Et flot resultat for en målgruppe, som det ellers kan være lidt vanskelig at få kontakt med.

Sundhedsplejens kvindegruppe er finansieret af Helhedsplanen frem til foråret 2018.

Tekst og foto af Karen VistesenKommentarer

Påkrævet felter
Skriv det som står på billedet
<januar 2018>
mationtofr
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Kontakt webmasteren

Du er altid velkommen til at kontakte Lejerbo Københavns hjemmeside.

Har du forslag til artikler, nyt om navne, ting til vores kalender eller andet, der kan tænkes at have interesse for hjemmesiden, så skriv til kbh@lejerbo.dk eller kontakt webredaktør Karen Vistesen på journalist@karenvistesen.dk

Læs mere om hjemmesiden

Nyheder fra Lejerbo

Region
Hovedstadsregion
Gl. Køge Landevej 26
2500 Valby
Tlf. 70121310
Genveje
Lejerbo