Gå til indhold
image

BL kredskonference gav viden og nye mål

Oprettet:  16-03-2016

Kredsrepræsentanter for de almene boligforeninger i København og på Frederiksberg var i weekenden den 12.-13. marts samlet til den årlige kredskonference i BL's 1. kreds på Konventum, LO-skolens konferencecenter i Helsingør.

167 kredsrepræsentanter var dukket op til årets kredskonference i Helsingør, heraf var de 25 fra Lejerbo Københavns boligafdelinger. 

Målet med den årlige konferencen er at give kredsrepræsentanterne mulighed for at mødes og dele erfaringer, få ny viden og diskutere boligpolitik. I år var der en del nye deltagere med til konferencen.

Lørdagens første oplægsholder var Bent Madsen, direktør i BL – Danmarks Almene Boliger, og han fortalte den økonomiske historie bag almene boliger og om samarbejdet med Landsbyggefonden.

Herefter gav Bent Madsen sit syn på den aktuelle boligpolitiske situation med fokus på finanslovsbeslutningerne om at indføre kontanthjælpsloft og beskæring af boligydelsen, som vil komme til at påvirke beboerne i den almene sektor.


Administrerende direktør i BL, Bent Madsen, var hovedtaler på konferencen

Han udtrykte bekymring for, hvad der vil ske i boligafdelingerne, hvis det kommer til at gå sådan som de seneste tal viser; nemlig at ca. 14.000 mennesker vil blive ramt af kontanthjælpsloftet og dermed få svært ved at betale deres husleje.

Direktøren sagde endvidere, at BL’s bestyrelse arbejder med en finansieringsreform i den almene sektor. Den skal sikre et højt, langsigtet renoveringsniveau og bidrage til at  udligne huslejeforskelle i den nye og ældre boligmasse men at det skal ske gennemtænkt og gradvist.

Bent Madsen kom også ind på problemerne omkring flygtninge og integration.

- Vi har en stor opgave sammen med kommunerne og regionerne i at få fordelt og integreret de flygtninge som ankommer tilDanmark, sagde Bent Madsen.

Vejen til god ledelse og samarbejde

Næste oplægsholder var Flemming Dybbøl, direktør for Smukfest i Skanderborg, og han gav under overskriften ”Rock’n’roll som metafor for ledelse og samarbejde” sit bud på hvordan man skaber en kreativ virksomhed og fastholder de frivilliges engagement i projektet.

Ifølge ham handler det om at uddelegere ansvar til medarbejderne og gøre det acceptabelt at man kan lave fejl. Ligeledes er det vigtigt at kunne tænke skørt og sommetider vende tingene på hovedet, fordi det er med til at fremkalde originale ideer samtidig med at man har det sjovt. 

Og det at man har det sjovt er og er i stand til at finde på overraskelser er en stærk motivation, lød det fra Flemming Dybbøl, der havde krydret sit foredrag med en munter power point præsentation, der flere gange fik konferencedeltagerne til at bryde ud i latter. 

Flemming Dybbøl tog fusen på alle, da han midt i det hele smed bukserne og afslørede at han indenunder bar et par gyldne shorts med indbygget "pengepung". Praktisk når man er på festival, sagde han. Det var blot et af mange "skøre" påfund, han præsenterede på konferencen 

Smukfest er et flot eksempel på at recepten har virket efter hensigten. Festivalen har formålet at tiltrække store danske sangnavne og verdensstjerner som Roxette, James Brown, Bjørn Afzelius. I 1980 havde festivalen 600 deltagere og nu har den 55.000 gæster om dagen samt en omsætning på mange millioner.

Efter frokost og indkvartering var der gruppearbejde i temaworkshops om temaerne; ”Udlejningsaftalerne i København og på Frederiksberg”, ”Fremtidens almene boliger og deleøkonomi”, Effektiv drift og beboerdemokrati”, ”Den individuelle og kollektive råderet”, ”Kunst og oplevelser” og ”Byudvikling og samarbejde”.

Gruppearbejdet varede frem til klokken 17, hvorefter det var tid til at rede håret, inden der var buffet og hyggeligt samvær i konferencecentrets restaurant.

Motivationen skaber vi selv

Stærk & bøj øvelser sætter energien i vejret hos konferencedeltagerne søndag morgen

Søndagens program begyndte med morgensang i auditoriet. Herefter holdt Jakob Søndergaard, der lige nu er aktuel på DR1 med livsstilsprogrammet Rigtige Mænd, et underholdende foredrag med titlen”Motivation og robusthed”.

Jacob Søndergaard, der har en akademisk baggrund i humanfysiologi gav med udgangspunkt i ny og sundhedsvidenskabelig viden samt egne erfaringer mange gode råd om hvordan kredsmedlemmerne kan holde energi og gejst oppe i hverdagen.

Med sit nærvær og gode humør lykkedes det Jacob Søndergaard at fange konferencedeltagernes med de små træningsøvelser, som bidrag til god stemning og grin – og et kærligt skub mod en sundere livsform at tage med sig hjem fra konferencen.

Forslag til nye tiltag 

Efter kaffepausen var det tid til opsamling og evaluering af konferencen. Der var blandt konferencedeltagerne udbredt enighed om at konferencen havde været spændende og med mange  indspark til det videre beboerdemokratiske arbejde hjemme i de enkelte afdelinger.

Mange konferencedeltagere gav udtryk for at de især havde fundet det interessant at høre BL’s direktør Bent Madsen fortælle historien om almene boligers økonomi fra de gamle dage til nutiden og ikke mindst havde Bent Madsens analyse af den nuværende politiske situation sat mange tanker i gang.

Flere konferencedeltagere gav udtryk for at det kunne være relevant at følge op med en debat og workshop som sætter fokus på politiske temaer som f.eks. hvad det kommer til at betyde for almene boligområder at der nu kommer et kontanthjælpsloft.

Bekymringer var der også blandt konferencedeltagerne i forhold til flygtningestrømmen og integrationen af de mange nye medborgere og deres familier i boligområderne. 

Der er behov for at afdelingsbestyrelsernearbejder tættere sammen og på tværs af boligforeningerne for at finde en strategi for hvordan man som afdelingsbestyrelse skal forholde sig til de komplekse situationer, som præger hverdagen i mange almene boligområder, lød det fra konferencedeltagerne.

Birthe Qasem blev hyldet

Kredsformand Birthe Qasem sluttede konferencen med at takke for det fine fremmøde og det store engagement som deltagerne havde udvist under hele konferencen. Samtidig meddelte hun, at det var hendes sidste konference som kredsformand, da hun ikke genopstiller til posten ved det kommende valg.

- Jeg vil gerne takke jer alle sammen for godt samarbejde og de mange  med- og modspil, som I har givet mig gennem mine år som formand, sagde Birthe Qasem.

Herefter rejste kredsrepræsentanterne sig op og gav deres afgående formand en flere minutter lang klapsalve. Det var en meget rørt Birthe Qasem, der modtog den stående hyldest fra salen.

Så var der frokost og tid til at netværke, inden konferencen sluttede søndag kl. 13.

Tekst og foto af Karen VistesenKommentarer

Påkrævet felter
Skriv det som står på billedet
<januar 2018>
mationtofr
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Kontakt webmasteren

Du er altid velkommen til at kontakte Lejerbo Københavns hjemmeside.

Har du forslag til artikler, nyt om navne, ting til vores kalender eller andet, der kan tænkes at have interesse for hjemmesiden, så skriv til kbh@lejerbo.dk eller kontakt webredaktør Karen Vistesen på journalist@karenvistesen.dk

Læs mere om hjemmesiden

Nyheder fra Lejerbo

Region
Hovedstadsregion
Gl. Køge Landevej 26
2500 Valby
Tlf. 70121310
Genveje
Lejerbo