Gå til indhold
image

Alice og Erik fejrede atombryllup i Bomi-Parken

Oprettet:  24-02-2016

Alice Tove Thomsen, 96 år, og Erik Bjerregaard Thomsen, 97 år, bor i Lejerbo Københavns Plejecenter Bomi-Parken på Amager, og de kunne for nylig holde noget så sjældent som atombryllup. Det blev selvfølgelig fejret.

Det er ikke hver dag, at et ægtepar kan fejre, at det er 75 år siden de blev gift. Men det var tilfældet for Erik og hans hustru, Alice, for nyligt. 

Den runde dag var mandag den 25. januar og blev fejret med æresport, morgenmad og hornmusik i fællesrummet på plejecentret Bomi-Parken på Amager, hvor familie, venner og beboerne på plejehjemmet var indbudt.

Den livslange kærlighedshistorie

Alice Tove Thomsen og Erik Bjerregaard Thomsen mødte hinanden i en fagforening tilbage i 1930’erne, men deres kærlighedshistorie startede først for alvor til en HK-fest i Studenterforeningen.  

- Under festen var jeg gået ud på en trappe, og i det samme kommer Alice gående. Vores øjne mødes og så står vi og kikker på hinanden, og jeg synes jo hun er den dejligste kvinde i verden. Lige dér skete det. Mit hjerte begyndte at slå vældig hurtigt, husker Erik om det øjeblik, hvor kærlighedens lyn slog ned i ham.

Efter tre års forlovelse blev parret gift i 1941 på Københavns Rådhus og siden har de holdt sammen gennem hverdagens trummerum af medgang og modgang. Og nu har de altså så kunne fejre 75 års bryllupsdag.

- Jeg tror, det vigtigste er, at vi har interesseret os for hinanden og altid har været i job. Alice og jeg har arbejdet, til vi var 70 år. Det, at vi begge to havde interesser og kunne tale om vores arbejde, har været med til, at vi har holdt sammen i så mange år. Og så selvfølgelig vores børn, forklarer Erik. 

Parret har en søn og en datter, der er omkring 70 år samt et barnebarn og to oldebørn, der selvfølgelig alle var med til atombryllupsfesten.

I lejligheden på plejecentret fortæller Erik Bjerregaard Thomsen, at han er født på Østerbro og Alice på Amager. Han er uddannet elektriker men nåede kun at være i faget et par år. 

Da første verdenskrig brød ud, blev han en del af Civilbeskyttelsen – et værn, som hjalp folk i beskyttelsesrum, når luftalarmen lød og bombardementerne kom. Efter krigen blev han ansat i Københavns Byrets arkiv, hvor han avancerede til chefarkivar for strafferegistret for København, Færøerne og Grønland.

- Og Alice var den mest energiske kvinde man kunne møde. I begyndelsen arbejdede hun som viktualiedame i Hovedstadens Brugsforening og siden blev hun chef for et engroslager, der hed Levinsky og Co. – et gammelt pelsfirma ved Birger Kristensen, som efterfølgende skilte sig ud og havde med hatte, huer og mode at gøre.

- Alice kørte i bil til sit arbejde i Allerød. Det var meget flot, for dengang var der ikke mange kvinder, som havde heldagsjob og egen bil, påpeger Erik.

Det er ham, der fører ordet. Alice lider af Alzheimers og har lidt svært ved at følge med i samtalen. Men hendes sygdom overskygger ikke hendes varme og kærlige væsen. 

Flere gange under besøget vender hun sig mod sin mand: ”Jeg elsker dig”, siger hun. Og kærlighedserklæringerne modtages med smil og kram retur. Man kan ikke undgå at blive rørt, når man oplever to mennesker, som efter et langt samliv stadig udviser dybtfølt omsorg for hinanden.

En lettelse at flytte ind i Bomi-Parken

Alice og Erik boede mange år i en lejlighed i Holmbladsvænge på femte sal, uden elevator. Men for tre år siden flyttede de ind i plejecentret Bomi-Parken, hvor Alice kan få den pleje, hun behøver.

- Det er klart, det var en lettelse at flytte hertil. Dels er her et meget dygtigt og omsorgsfuldt plejepersonale og så er det rigtig dejligt at man altid kan finde nogen, man kan snakke med. Ingen behøver føle sig ensom i Bomi-Parken. Hver uge er der noget sjovt og hyggeligt, som man kan tage sig til, siger Erik.  

Han er især glad for debatmøderne, som holdes i plejecentrets forhal. Her sætter en oplægsholder fokus på et aktuelt tema, som de deltagende beboere diskuterer bagefter. Temaerne kan handle om forskellige samfundsforhold, politik, ensomhed, rejselyst, dans og meget andet.  

Men han holder også meget af at se en film i plejecentrets nye biograf, især hvis det er en af gode gamle danske spillefilm som vises. Og så glæder han sig altid til udflugterne, som der køres flere af i løbet af året. Bomi-Parken har sin egen bus, der kører beboerne på udflugter og til aktiviteter udenfor centret.

Og så har Erik købt sig en el-scooter, så han kan køre sig en tur, når han har lyst.

Mange dejlige minder

Hvis han skal udvælge et højdepunkt i sit lange liv med Alice, var det, da de havde et sommerhus ved Esrum Sø i Nordsjælland. Det gav ham en følelse af frihed, og naturen var så smuk ved søen, siger han. Og hvis han skal nævne et lavpunkt, var det, da Alice blev syg.

- Det var svært. For mig var det slet ikke til at forstå. Hun var altid frisk og kunne følge med i alting. Det var hende, der havde styr på økonomien og sad på pengekassen, siger han.

Når Erik Bjerregaard Thomsen kikker tilbage på sit lange samliv med sin Alice, synes han, at der mange dejlige minder at glæde sig over.

- Når man bliver gift, får man at vide, at man skal holde sammen indtil døden jer skiller og udvise troskab mod hinanden, som der bliver sagt i vielsesritualet. Det har jeg holdt mig til. Jeg har sagt til mig selv, at når det har fungeret indtil nu, så klarer vi nok også resten af vores tid ud, siger Erik, mens han smiler til sin kone gennem 75 år.

Otte par kunne ifølge Danmarks Statistik fejre atombryllup i 2015.

Se rørende dansefilm med Alice og Erik

Alice og Erik var i 2014 hovedpersoner i kortfilmen ”Kom lad os danse”, om Bomi-Parkens erindringsdans, hvor beboere med Alzheimers eller en anden form for demens genoplever glæden ved at danse. Filmen blev til på initiativ fra aktivitetsmedarbejder Mette Christensen i Bomi-Parken og med støtte fra Ældre Sagen.

Filmen kan ses på

http://www.aeldresagen.dk/bliv-frivillig/sider/kom-lad-os-danse.aspx


Tekst og foto af Karen VistesenKommentarer

Påkrævet felter
Skriv det som står på billedet
<januar 2018>
mationtofr
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Kontakt webmasteren

Du er altid velkommen til at kontakte Lejerbo Københavns hjemmeside.

Har du forslag til artikler, nyt om navne, ting til vores kalender eller andet, der kan tænkes at have interesse for hjemmesiden, så skriv til kbh@lejerbo.dk eller kontakt webredaktør Karen Vistesen på journalist@karenvistesen.dk

Læs mere om hjemmesiden

Nyheder fra Lejerbo

Region
Hovedstadsregion
Gl. Køge Landevej 26
2500 Valby
Tlf. 70121310
Genveje
Lejerbo